ChatGPT Nedir? ChatGPT Nasıl Kullanılır?

ChatGPT Nedir? ChatGPT Nasıl Kullanılır?

Son günlerde online ve sosyal mecralarda Chat GPT hakkında konuşulduğunu duymuşsunuzdur. Bazıları bu teknolojinin çığır açan bir teknoloji olduğunu söylüyor, hatta Google ile karşılaştırıyor. Peki Chat GPT nasıl çalışıyor, gerçekte nedir ve onu şu anda erişebildiğimiz diğer yapay zeka teknolojilerinden farklı kılan nedir? 

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, yapay zeka araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet robotudur. Soruları yanıtlamak, matematik denklemlerini çözmek, metin yazmak, hata ayıklamak ve kodu düzeltmek, diller arasında çeviri yapmak, metin özetleri oluşturmak, önerilerde bulunmak, bir şeyleri sınıflandırmak gibi bir dizi farklı işlevi vardır. Başka bir deyişle, birçok insan için günlük hayatı kolaylaştırma potansiyeline sahiptir.

Sohbet robotu şu anda hala bir prototip ve uzun bir GPT (Generative Pre-Trained Transformer) teknolojileri serisinin en sonuncusunu temsil ediyor. Google'a bir alternatif olarak tanımlanmasının nedeni, Google'ın şu anda kullanıcılara sağladığı işlevlerin çoğunu sağlayabilmesidir. Ayrıca web siteleri için içerik üretme ve müşteri sorularını yanıtlama gibi görevleri yerine getirme potansiyeline de sahiptir.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

ChatGPT'yi kullanmaya başlamak için 18 yaşından büyük olmanız ve bir OpenAI hesabınızın olması gerekir. Sohbet robotunu şu anda ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek kayıt işlemini kolayca yapabilir, OpenAI Chat GPT'yi kullanmaya başlayabilirsiniz:

  1. OpenAI web sitesine gidin ve ''Introducing ChatGPT research release'' düğmesine tıklayın. Bu seçeneği web sitesi arayüzünün üst kısmında bulacaksınız.
     
  2. Daha sonra, oturum açmanız veya kaydolmanız istenecektir. Henüz bir OpenAI hesabınız yoksa, e-posta adresinizi kullanarak ''Sign up'' bölümünden kaydolun. Giriş yapmadan önce cep telefonu numaranızı da paylaşmanız gerekebilir. Bir hesabınız varsa, Log in bölümünden direkt olarak giriş yapabilirsiniz.
  3. Üye olup giriş yaptığınızda, ChatGPT'nin birkaç standart yetkinliği ve sınırlamaları ile karşılaşacaksınız. Bunlar, yapay zeka eğitmenlerinin sistemin performansını değerlendirmek için ChatGPT ile etkileşiminizi gözden geçirebileceğine dair bilgiler içerir. Genel bir bakış için bu detaylara göz atmak isteyebilirsiniz. Artık ChatGPT ile etkileşime geçmeye başlayabilirsiniz. Bir konuşma başlatmak için arayüzün alt kısmında yer alan mesaj kutusunu kullanabilirsiniz.
  1. ChatGPT, sorduğunuz soruya veya mesajınıza hızlı bir şekilde yanıt üretecektir. Eğer verdiği yanıttan memnun kalmazsanız, ''Try Again'' düğmesine basabilirsiniz. Bot daha sonra size farklı bir yanıt vermeye çalışacaktır.
     
  2. Böylece, mesaj kutusunu kullanarak ChatGPT'nin mesajlarını yanıtlayarak sohbete devam edebilirsiniz. Ya da sol kenar çubuğundaki "New Thread" butonuna tıklayarak mevcut konuşmayı sıfırlayabilir ve yeni bir konuşma başlatabilirsiniz.

ChatGPT'nin özellikleri nelerdir?

OpenAI ChatGPT tam olarak nasıl çalışıyor ve ne işe yarıyor diye merak edenler için çoğu yapay zeka gibi ChatGPT de internetten alınan geniş bir bilgi veritabanı aracılığıyla eğitiliyor. Takip sorularını yanıtlamasına, belirli talepleri reddetmesine ve arızalandığında veya hata verdiğinde bunu fark etmesine olanak tanıyan bir konuşma arayüzüne sahip. 

Bu işlevsellik, müşteri hizmetleri için kullanılan sohbet robotlarında da görüldüğü için nispeten etkileyici görünmeyebilir, ancak arada büyük bir fark var. Çoğu sohbet robotu önceden programlanmış otomatik yanıtlardan oluşan küçük bir seçkiye sahiptir. ChatGPT ise bir sorguya doğrudan yanıt verebilir ve bir insanın yapabileceği gibi sohbette kendini uyarlayabilir.

ChatGPT özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Soru-cevap yapabilme,
  • Matematik denklemleri çözebilme,
  • Metin oluşturabilme (akademik, edebi makalaler vb.),
  • Diller arası çeviri yapabilme,
  • Hata ayıklayabilme ve düzeltebilme,
  • Metni özetleyebilme,
  • Metinlerdeki anahtar kelimeleri bulabilme,
  • Sınıflandırma yapabilme,
  • Önerilerde bulunabilme,
  • Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklayabilme,
  • Yazılım geliştirebilme.

ChatGPT Nerede Kullanılabilir?

ChatGPT'yi metin içeren her şeyde kullanabilir ve deneyebilirsiniz.

ChatGPT için bazı kullanım fikirleri aşağıdadır:

  1. E-posta yazmak
  2. İş başvuruları yazmak
  3. Hikayeler, şiirler, şarkı sözleri veya romanlar yazmak
  4. Fıkra anlatmak
  5. Blog yazısı taslakları oluşturmak
  6. Blog fikirleri üretmek
  7. İş fikirleri üretmek
  8. İcat yaratmak
  9. Günlük işler için tavsiye istemek
  10. Fikir sormak
  11. Ödev yapmak
  12. Kod ve uygulamalar yazmak
  13. Kodda hata ayıklamak
  14. Kodun anlaşılmasına yardımcı olmak

Chat GPT kullanımı konusunda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Bu teknolojiyi kullanırken en azından şu iki noktaya oldukça dikkat edin:

  • İntihal: Yapay zeka benzersiz ve iyi düşünülmüş içerik üretir, ancak bazen %100 orijinal olmayabilir. İçeriklerinizin orijinal ve benzersiz olduğundan emin olmak için plagiarism kontrol araçlarını kullanın.
  • Hassas bilgileri sızdırma: ChatGPT'ye gönderdiğiniz her şeyin araç için eğitim verisi olarak kullanılabileceğini unutmayın. OpenAI'nin geliştiricileri pratikte ChatGPT'ye gönderdiğiniz her şeyi okuyabilir. ChatGPT ile herhangi bir hassas bilgi paylaşmayın.

ChatGPT Faydaları Nelerdir?

Sohbet robotları yıllardır ilgi çekiyor, ancak çoğu robot halen ilkel ve yalnızca yardım masası sayfalarındaki soruları yanıtlayabiliyor veya bir şekilde hayal kırıklığına uğramış müşterilerin sorunlarını ele alabiliyor. Ancak şimdi, ChatGPT'nin birden fazla sorgu aracılığıyla bir sohbeti yürütme ve yazılım kodu oluşturma yeteneği ile NLP (Natural Language Processing) dünyası yavaş yavaş yeni bir döneme giriyor.

Makine öğrenimi modeli olan ChatGPT, NLP içeren çok çeşitli görevlere yardımcı olma yeteneğine sahip. Büyük bir metin veri kümesine dayalı eğitimi sayesinde, çok çeşitli soru ve talebi anlayabiliyor, bunlara insan benzeri yanıtlar üretebiliyor.

Chat GPT Potansiyel faydalarından bazıları şunlardır:

  • NLP ile ilgili görevlerde geliştirilmiş verimlilik ve doğruluk
  • Çok çeşitli sorulara hızlı ve doğru yanıtlar
  • Doğal dilin anlaşılmasını ve oluşturulmasını gerektiren çok çeşitli görevlerde yardım

ChatGPT'nin Eksiklikleri Nelerdir?

ChatGPT'nin yetenekleri dikkate değer fakat bununla birlikte, geçmişteki birçok sohbet robotu gibi, bazı eksiklikleri ile birlikte geliyor:

  • Makul olan ancak yanlış bilgiler içeren cevaplar sunabilir: ChatGPT bazen kulağa makul gelen ancak yanlış bilgilerle yanıt veriyor. Daha dikkatli olması için eğitilirse, doğru yanıtlayabileceği soruları reddedebiliyor. 
  • Veri girişi ile ilgili küçük değişikliklere karşı hassastır: Veri girişinde küçük bir değişiklik yapılırsa veya aynı istem birden çok kez yapılırsa ChatGPT'nin yanıtı tutarsız olabilir. Bu gibi durumlarda, model cevabı bilmediğini iddia edebilir.
  • Bias sorunu: Eğitim verilerindeki biaslar ve aşırı optimizasyon nedeniyle ChatGPT aşırı derecede ayrıntılı olabilir ve belirli ifadeleri çok sık kullanabilir. 
  • Açıklayıcı sorular sormaması: Kullanıcı belirsiz bir sorgulama yaptığında ChatGPT tahminde bulunuyor, karışılığında açıklayıcı sorular sormuyor.
  • Uygunsuz veya zararlı isteklere yanıt: ChatGPT genelde uygunsuz istekleri kabul etmeyi reddetse de bazen zararlı talimatlara yanıt veriyor. 

ChatGPT'nin çeşitli sorunları devam ediyor, ancak düzenli model güncellemeleri eksik olduğu alanlarda iyileştirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca kullanıcılardan gelen geri bildirimler geliştirmeler için yardımcı oluyor. ChatGPT için eğitim süreci devam ediyor ve bu yapay zeka aracının yetenekleri öğrenmeye devam ettiği sürece artarak gelişiyor. 

ChatGPT Türkçe Desteği Var Mı?

OpenAI, ChatGPT'yi internetten alınan geniş bir metin veri kümesi üzerinde eğittiği için İngilizce başta olmak üzere tüm dillerde metin oluşturabiliyor. Ancak performansın oluşturulan metnin diline ve karmaşıklığına bağlı olarak değişeceğini unutmamak gerekir. Henüz İngilizce dilindeki kadar geliştirilmemiş olsa da Türkçe olarak kullanmak istediğinizde dilimizde bir soru sormanız veya herhangi bir şey yazmanız yeterli olacaktır. Karşılık olarak Türkçe cevap vererek bu alandaki yetkinliğini gösterecektir.

ChatGPT Kullanımı Ücretli Mi?

Çeşitli sorulara yanıt olarak zekice, doğal, iyi referanslı yazılar üretebilen ChatGPT şimdilik ücretsiz ve OpenAI resmi web sitesi üzerinden erişebilirsiniz. Fakat gelecekte şirket, ücretli/ücretsiz bir model benimseyabilir.

ChatGPT'nin Sahibi Kim?

Dünyanın en zengin adamı Elon Musk, Sam Altman ile birlikte bağımsız bir araştırma kuruluşu olan OpenAI'ı kurmuştur. İkili 2022 yılının Kasım ayında Chat GPT adlı bir sohbet robotu projesini başlatmıştır. Chat GPT sadece bir hafta içinde 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmıştır.

Sosyal Medya Paketleri;

TEŞEKKÜRLER!

Sitemizde Bulunan Hizmetlerden Çok Daha Fazlası Bünyemizde Bulunmaktadır.

Diğer Platformlar: Discord, Telegram, Linkedin, Spotify, Threads, Twitch, SoundCloud, Pinterest, Clubhouse ve Daha Fazlası için Bizimle İletişime Geçin!

Bizi Tercih Ettiğiniz  için Teşekkür Eder, Mutlu Alışverişler Dileriz.