B001, B002, B003 Mesajlarını İptal Etmek, Engellemek

B001, B002, B003 Mesajlarını İptal Etmek, Engellemek

B001, B002, B003 Mesajlarını İptal Etmek, Engellemek

Birçok kişi cep telefonlarına sık sık gelen rahatsız edici ve sonlarında bazı B kodları bulunan kısa mesajları iptal etmek ya da engellemek ister fakat bir türlü başaramazlar. İşte rahatsız edici bu Sms’leri nasıl iptal edebileceğiniz ile ilgili size en faydalı bilgileri bu yazımızda derledik.

Kısa Mesajların Sonundaki B Kodları Ne Anlama Geliyor?

Öncelikle asıl konuya giriş yapmadan B kodlarının ne anlama geldiğinden kısaca bahsedelim. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonlarına gönderilen bilgi, reklam, tanıtım gibi içeriklere sahip kısa mesajların takibini yapabilmek, yaptırım uygulama ve inceleme gibi işlemler gerektiren durumlarda uygunsuz içerik gönderimi yapan firmaları belirleyebilmek adına iletişim firmalarına B başlığına sahip bir kod tahsis etti. Bu kodlar B001’en başlayarak B999’a kadar ilerliyor ve her iletişim firması gönderdiği sms’in sonuna yasal olarak bu kodu eklemek zorundadır.

Mesajların Sonundaki B Kodu Hangi Firmaya Ait?

Cep telefonunuza gönderilen kısa mesajların sonundaki kod bir iletişim firmasına ait olacaktır. Ancak şöyle bir detay mevcut, bir iletişim firması birden fazla şirket ile anlaşma sağlamış yani birçok müşterisi olabilir.

Bir örnek vermek gerekir ise; B217 kodu Sazak GSM Haberleşme şirketine aittir. B217’de bu firmanın çalıştığı Ak Parti, CHP, MHP, JOY Game, Hepsiburada, Setcard gibi daha birçok ünlü firma ve kurum yer alıyor. Bu şirket ya da kurumlardan bir Sms aldığınız zaman hepsinin sonunda B217 kodu bulunacaktır.Cep telefonuna gönderilen Sms’in hangi firmaya ait olduğunu öğrenmek için BTK resmi web sitesindeki listeyi inceleyebilirsiniz. Bu listeye aşağıdaki sunduğumuz B050’ye kadar olan firmalar listesinin sonundaki linke tıklayarak da ulaşabilirsiniz.

SMS Kodu B050’ye kadar olan firmalar;

B001 AVEA İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
B002 TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
B003 VODAFONE TELEKOMÜNİKASYON A.Ş.
B011 DOĞAN TV DİGİTAL PLATFORM İŞLETMECİLİĞİ AŞ
B012 DORUK İLETİŞİM VE OTOMASYON SAN. VE TİC. A.Ş.
B015 İŞ NET ELEKTRONİK BİLGİ ÜRETİM DAĞITIM TİC. VE İLETİŞİM HİZ. A.Ş.
B016 VODAFONE NET İLETİŞİM HİZMETLERİ AŞ
B017 MİLLENİCOM TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ A.Ş.
B018 SUPERONLİNE İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
B019 TTNET A.Ş.
B020 TURKNET İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
B021 NETGSM İLETİŞİM VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş.
B022 TTM TELEKOMÜNİKASYON VE İLETİŞİM HİZMETLERİ AŞ
B024 ROİTEL TELEKOMÜNİKASYON A.Ş.
B025 İKON İLETİŞİM TELEKOMİNİKASYON A.Ş.
B026 3C1B TELEKOMÜNİKASYON VE İNTERNET HİZM. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
B027 EQUANT İSTANBUL TELEKOM A.Ş.
B028 NAC TELEKOMÜNİKASYON SİSTEMLERİ LTD. ŞTİ.
B029 DOĞUŞ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM VE TELEKOMÜNİKASYON LTD. ŞTİ.
B030 TÜRK TELEKOMÜNİKASYON AŞ
B031 SAHRA TELEKOM TİC. LTD. ŞTİ.
B032 IPC TELEKOMÜNİKASYON TİC. AŞ
B033 ELFE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ TİC. LTD. ŞTİ. LTD. ŞTİ.
B035 KONİKOM TELEKOMÜNİKASYO VE BİLİŞİM HİZMETLERİ AŞ
B036 İSTELİA TELEKOMÜNİKASYON VE İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
B037 FORTİS TELEKOMÜNİKASYON SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
B038 VERİMOR TELEKOMÜNİKASYON AŞ
B039 TELEKUTU İLETİŞİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.
B040 COMPATEL TELEKOMÜNİKASYON HİZM. LTD. ŞTİ.
B041 MC GRUP TEKNOLOJİLERİ TELEKOMÜNİKASYON VE İLET. HİZM. LTD.ŞTİ.
B042 VERİTA İLETİŞİM HİZMETLERİ TİC. LTD. ŞTİ.
B043 BİMTEL İLETİŞİM VE BİLİŞİM TİC. LTD. ŞTİ.
B044 VERİSER İLETİŞİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
B045 ÖZTEK HABERLEŞME TİCARET SANAYİİ LTD. ŞTİ.
B046 VATANNET TELEKOM BİLİŞİM HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.
B047 OMS BİLİŞİM VE TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ DIŞ. TİC. LTD. ŞTİ. B048 ALOSES TELEKOM HİZMETLERİ SAN VE TİC. LTD. ŞTİ.
B049 TEKNODELTA TELEKOMÜNİKASYON HİZMETLERİ LTD. ŞTİ.
B050 MOBİLİŞİM İLETİŞİM AŞ

Tam liste için buradaki linke tıklayabilirsiniz.

B001, B002, B003 Mesajları Nasıl İptal Edilir, Engellenir?

B kodlarının ne olduğunu ve amacını öğrendikten sonra sıra geldi ana konu başlığımıza. Peki bu mesajları nasıl iptal eder ya da engelleriz?

Bunun için size iki yol göstereceğiz. Birincisi bu mesajların bir engelleme yöntemi var ancak bu yöntem bazı telefon veya yazılım sürümlerinde geçerli olmuyor. İşlemi yapmak için ilgili menüyü telefonunuzda bulamamanız halinde sizin için geçerli olmadığını bilmenizde fayda var.

Engelleme ile ilgili bir diğer önemli durum da daha önce yukarıda bahsetmiş olduğumuz, bir B kodunun birden fazla özel şirket ya da kurum için kullanıldığı. Bu yüzden bir B kodunu telefonunuzdan engellediğiniz zaman, bu kodu kullanan iletişim firması ile anlaşması olan hiçbir özel şirket ya da kurumdan Sms alamazsınız.

Engelleme işlemi için mesajların içindeyken mesaj ayarlarınızın olduğu “Ayarlar” bölüme girin. Bu bölümde telefonlara göre değişiklik gösteren genelde spam, kara liste ya da numara engelleme, mesajları engelleme yazan bölüme tıklayın. Önünüze gelen sayfada filtre seçeneğini açın ve spam-gereksiz-kara liste mesajlarına ifade eklemek için bulunan butona tıklayın.

Sağ üstte bulunan kısımda + butonuna yani ekleye tıkladıktan sonra aklınızda tuttuğunuz veya daha önce kopyaladığınız B kodunu buraya yazın. Bu işlemi yaptıktan sonra, bu koda ait hiçbir Sms telefonunuza gelmeyecektir.

Çoğu kullanıcı istenmeyen mesaj sorununu bu yöntem ile çözmek istemiyor ve biz de bu yöntemi pek önermiyoruz. Çünkü düzgün firmalardan, bankalardan, kurumlardan da Sms alma durumunuzu ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Tavsiye edeceğimiz biraz uzun ama en garanti yöntem şudur;

Telefonuna istenmeyen bir Sms geldiğinde mesajın sonunda bulunan B*** kodunu not edin. Yazımızda bulabileceğiniz BTK B kodu firma listesi ile bu kodu karşılaştırıp hangi firmadan Sms aldığınızı öğrenin. Daha sonra bu firmayı telefon ile arayıp numaranızın kara listeye eklenmesini talep edin. İşlem sonunda bu firmadan tarafınıza bir daha Sms atılmayacaktır. Firma BTK’na şikâyet edilme ve çeşitli cezalara maruz kalma riskini almak istemeyeceği için talebinizi yerine getirecektir. Eğer aynı firmadan tekrar Sms alırsanız bu durumu BTK’na bildirebilirsiniz.

#mesajengelleme #smsengelleme #mesajiptali #smsiptali #b001 #b002 #b003, #bkoduiptalet #kodiptaletmek #smsengellemek #rahatsızedicimesajlar 

Sosyal Medya Paketleri;

TEŞEKKÜRLER!

Sitemizde Bulunan Hizmetlerden Çok Daha Fazlası Bünyemizde Bulunmaktadır.

Diğer Platformlar: Discord, Telegram, Linkedin, Spotify, Threads, Twitch, SoundCloud, Pinterest, Clubhouse ve Daha Fazlası için Bizimle İletişime Geçin!

Bizi Tercih Ettiğiniz  için Teşekkür Eder, Mutlu Alışverişler Dileriz.